ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin dünya genelinde yaklaşık 100 bin bilgisayara ABD'nin bu bilgisayarlarda yürütülen faaliyetleri izlemek ve siber saldırılar düzenlemek için dijital kanallar oluşturan bir yazılım yüklediği ortaya çıktı. Bu yazılımın birkaç yıl önce İran'ın nükleer programını çökerten Stuxnet virüsünün sistemlere nasıl bulaştığını da açıkladığı ifade ediliyor.
New York Times'ın haberine göre, yazılım büyük oranda çeşitli ağlarla kurulan bağlantılarla bilgisayarlara yerleşse de NSA belgeleri, bilgisayar uzmanları ve ABD'li yetkililer, kurumun internete bağlı olmayan bilgisayarlara da erişim sağlayan gizli bir teknolojiyi kullanma sıklığının arttığını ifade ediyor.
NSA bu teknolojiyi 2008'dn beri kullanıyor. Söz konusu sistem küçük devreler ya da bilgisayarlara gizlice takılan USB kartları üzerinden yayılan gizli radyo kanalları üzerinden çalışıyor.
 
Bazı durumlarda bu dalgalar hedeften kilometrelece uzağa yerleştirilebilecek çanta büyüklüğünde "istasyonlara" gönderiliyor.
 
New York Times radyo dalgaları teknolojisi ABD istihbaratının yıllardır karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri olan düşmanların ve bazı müttefik ülkelerin bilgisayarlarına girilmesi sorununa bir çözüm olduğunu ifade etti.
Uzmanlara göre bu teknolojinin ilk kullanım alanı da İran'ın nükleer tesislerinde 2008-2010 yılları arasında yürütülen izleme çalışmaları oldu.
NSA belgelerinde "Olimpiyat Oyunları" olarak anılan bu saldırılar teknik bir saldırı sonucu "Stuxnet" olarak adlandırılan yazılımın ortaya çıkmasıyla tüm kamuoyunun dikkatini çekmişti.