Türkiye'nin çip tasarım ve üretim amaçlarını destekleyen YONGATEK Mikroelektronik, milli mikrodenetleyici çipi ÇENTİK ile önemli bir gelişmeye imza attı. Şirket, çip teknolojisindeki bu kritik dönemeci aşmak üzere, ilk müşterilerine yönelik ihracatını gerçekleştirecek.

Şirket, mikroelektronik alanında mikrodenetleyici ÇENTİK, video işleme çipi KIRMIK ve donanım olarak programlanabilir çip SAKA gibi üç ana proje yürütüyor. Mikrodenetleyici olarak anılan ÇENTİK, bu alandaki ilk ürün serisini oluşturdu.

Yurt dışından gelen sipariş doğrultusunda ilk parti üretimi tamamlanan ve paketleme aşamasında olan ÇENTİK, yakın zamanda Dubai merkezli olarak sunuluyor. Böylece ilk göreviyle ihracat başarısına da ulaşacağız.

MİLLİ ÇİP BEYAZ EŞYALARDA 

Türkiye'de beyaz eşya dağıtım sistemleri anlaşması varan YONGATEK, ÇENTİK ile çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve uluslararası kullanılan yabancı ürünün yerini alacak. Beyaz eşya üreticisiyle yapılan anlaşma kapsamında yaklaşık 25 milyon adet ÇENTİK teslimatı yapılıyor.

Üretim faaliyeti Avrupa'nın önde gelen mikroelektronik araştırma merkezi Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) üzerinden Tayvan'daki Taiwan Semiconductor Manufacturing Company'de (TSMC) yürütülecek. Üretime yönelik tüm anlaşmalar da yapıldı. Üretimi tamamlanacak çipler YONGATEK ve kullanıcı firma tarafından test edilecek. Numune ürünler konulacak çiplerle saha testleri gerçekleştirilecek.

ROBOTİK, OTOMOTİV VE LOT'DE KULLANILACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri kapsamındaki projenin kapsamına ilişkin bakanlık bünyesinde sürdürülen değerlendirmelerde de son aşamaya gelindi.

ÇENTİK, ayrıca yurt içinde ve dışında robotik, otomotiv ve IoT (nesnelerin interneti) alanlarında da temel bir ürün ihtiyacını karşılayacak.

Mikrodenetleyici ve mikroişlemciler lisansa tabi ARM tabanlı veya RISC-V adı verilen açık kaynak kodlu, tüm dünyada trend olan mimarilerde üretiliyor. RISC-V tabanlı olarak tasarlanan ÇENTİK'te, açık kaynaklar edinilmiş ve geliştirilmiş mimariler kullanılmıştır. IoT alanında ARM tabanlı mimariler ile ürün yelpazesinin genişletilmesi hedefleniyor.

Apple, M3 ürününün liderliğini elinde bulunduran üç yeni çip Gösterisi

 

Japon çip devinden 339 milyon parça satın alma

 

Yerli ve milli yapay zekâ "MAIN"e göre hazır