Morti, Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, hayvanların yürümeyi nasıl öğrendiklerini yakından incelemek için bir robot tasarladı.

Yaban hayatında yavru hayvanlar, uzuvlarını nasıl dengede tutacağını anlayana kadar tökezliyor.

Canlılarda yürümek gibi ritmik görevler beyinde koordine edilmiyor, hepsi Merkezi Model Oluşturucu (CPG) olarak adlandırılan nöron ağları tarafından kontrol ediliyor.

Bu yüzden Morti, bilgisayarlı bir omurilik gibi davranan bir algoritmaya bağlandı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, hakemli bilimsel dergi Nature Machine Intelligence’ta yayımlanan araştırmanın yazarı Felix Ruppert, "Doğadaki CPG'ler sinir hücrelerinin ağları. Oysa robotikte bir dizi düğüm olarak temsil edilebilir" dedi:

Morti'nin CPG düğümleri, her bacaktaki düğümlere bağlanıyordu, böylece bunlardan birini tetikleyen düğüm, uzvun ileri geri salınmasını sağladı

Morti'nin CPG düğümleri, her bacaktaki düğümlere bağlanıyordu, böylece bunlardan birini tetikleyen düğüm, uzvun ileri geri salınmasını sağladı.

Temel CPG algoritmasına bağlanan Morti, koşu bandına kondu. Bu noktada Morti, yavru bir geyik kadar koordinasyonsuzdu.

Ruppert, süreci, "Başlangıçta, CPG sahip olduğu bacaklar için neyin en uygun olduğuna dair hiçbir şey bilmiyordu" diye açıkladı:

Bacak anatomisi veya bu uzvun nasıl çalıştığına dair hiçbir şey bilmeden 'doğdu'.

Bacak anatomisi veya bu uzvun nasıl çalıştığına dair hiçbir şey bilmeden 'doğdu'. Böylelikle Morti, sadece bir saat içinde koşu bandında yürümeyi öğrendi.

Ekip, bu araştırmanın robotik endüstrisinde yeni gelişmelerin önünü açabileceğini ama daha da önemlisi doğadaki hayvanlar hakkında birçok soru işaretini silebileceğini düşünüyor.

Araştırmacılara göre Morti gibi biyo-ilhamlı robotlar, biyomekaniği ve buna dair cevaplanmamış soruları çözmek için harika bir araç.

Çinli bilim insanları, mikroplastik yiyen robot balık geliştirdi

 

Robot barista müşterilere kahve servisi yaptı

 

Robotik bir parmak üzerinde insan benzeri cilt üretildi

 

Dünyada ilk: Çin'deki robotlar domuz klonladı