Rusya'nın Elon Musk'ın Starlink projesine rakip bir ticari uydu projesini hayata geçirmeyi planladığı iddia ediliyor. Uzay teknolojileri şirketi Büro 1440'ın temsilcisi Aleksey Şelobkov, gazeteye verdiği demeçte 2027'ye kadar uzaya 250 uydu yerleştirmek niyetinde olduklarını söyledi.

Şirketin hedefi 2030'a gelindiğinde yörüngedeki uydu sayısını 700'e çıkarmak. Habere göre proje için tahsis edilmesi planlanan yatırım miktarı 7 milyar dolar.

Büro 1440, proje kapsamında ilk üç uzay aparatını 2023 yazında yörüngeye oturtmuştu. Aparatlar yörünge deneyleri için kullanılıyor.

Gazeteye konuşan uzmanlar şirketin projeyi hayata geçirmek için Starlink'in de karşılaştığı bazı problemleri çözmesi gerekeceği görüşünde. Bunların başında kuvvetli uyduları yörüngeye oturtabilecek güçte ağır roketlere sahip olmak.

Starlink planlanan 12 bin uydudan 5 binini yörüngeye oturtmuş durumda. Projede yine Elon Musk'a ait SpaceX şirketinin 22 ile 60 arasında uydu taşıma kapasitesine sahip roketleri kullanılıyor. Şirket bugüne kadar proje için 10 milyar dolar harcamıştı. Toplam bütçe ise 20-30 milyar dolar arasında.(Turkrus)

X'in rakibi zirveye yerleşti: Meta 'ikinci baharını' yaşıyor!

 

Sosyal medyada paylaşılan kişisel bilgiler, tehdit unsuru oluşturuyor

 

'X' üzerinden ödeme hizmetlerinde son viraj