Teknoloji Gündem

YouTube'un aşı kararı ikiye böldü!

'DOĞRU BİLGİYİ YAYMAK ADINA ATILMIŞ BİR ADIM'

Youtube aşılarla ilgili yanlış bilgiler veren ve aşı karşıtlığı yapan video kanallarının kapatıldığını duyurdu. Videoların izlenme rakamlarının ön planda tutulduğu ve öne çıktığı bir mecradan gelen böyle bir açıklama birçok kişiyi şaşırttı. Youtube'un aldığı bu kararı nasıl yorumlamalıyız? Youtube'un aldığı bu kararın artı ve eksi yönleri neler sizce?

Prof. Dr. Levent Eraslan: Youtube bu kararı, dezenformasyonu önleme amacıyla almıştır. Bilginin olduğu her yerde dezenformasyon da olacaktır. Bu tarafsız bir karar olmasa da doğru bilgiyi yaymak adına atılmış bir adımdır. Youtube’un bu kararı bir artı olarak doğru bilginin yayılması ve aşı gündemi üzerinden dezenformasyon yapılmasını önlemektir. Diğer taraftan düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir adımdır.

Ümit Sanlav: Youtube'un bu kararı aslında bizleri çok şaşırtmamalı YouTube bunu siyasi konularda sürekli yapıyor. Kanal kapatıyor ya da videoları yayından kaldırıyor. Ancak ilk kez toplumsal bilinç ve farkındalık adına böyle bir karar alınmış olması gerçekten şaşırtıcı. Tüm sosyal medya mecralarında filtrelenen bazı kelimeler, bazı isimler var. Twitter, Instagram ve Facebook'un filtrelemeyle tespit edip müdahale ettiği sisteme YouTube da ayak uydurdu ve bu kelimeler arasına aşı ve türevleri de yer aldı. Konu aslında sadece Kovid-19 aşısı değil, tüm aşı etiketlerine böyle bir müdahale edilmesi gündemde. Bu müdahale zaten diğer sosyal medya mecralarında da yer yer uygulanmaktaydı. Alınan kararla aşı hakkındaki videolar incelenerek manüpilasyona sebebiyet verebilecek videolara müdahale edilecek, aşı olduktan sonra yan etkilerine maruz kalındığı ifade edilen videolar silinecek, aşı karşıtı olarak bilinen kanallar kapatılacak.

Bir yorum yazın

Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başa Dön