Teknoloji Gündem

YouTube'un aşı kararı ikiye böldü!

'TEPKİSEL BİR TAVIR GELİŞTİRİLEBİLİR'

Youtube'un aldığı bu karar sizce aşıya bakış açısını nasıl etkileyecek? Alınan kararla ters düşecek şekilde aşıya karşı ters ve negatif bir algı oluşturabilir mi?

Prof. Dr. Levent Eraslan: Halihazırda YouTube’un taraflı bir sosyal medya mecrası olduğu ve bilginin yayılmasını engellediğine dair aşı karşıtı güruh tarafından diğer sosyal medya mecralarında propaganda yapılıyor. Aşı yanlıları ve aşı karşıtları arasındaki çizgi çok keskin olduğundan toplum zaten bu adımlar atılmadan önce de ayrılmıştı. Dolayısıyla aşıya bakış açısının bu kararla çok değişeceğini düşünmüyorum.

Ümit Sanlav: Anlık veri transferinin kusursuz şekilde sağlandığı internet ortamı olumlu yanları kadar olumsuzluklarıyla da sürekli gündemimizde. Bu olumsuzlukların başında da dezenformasyon, manipülasyon, olumsuz algı yönetimleri ve itibarsızlaştırma gibi konular geliyor. Algı denilen hadise tasarlanabilir bir olgudur. Sosyal medya mecraları vasıtasıyla algı oluşturulur, algı yönetilir, kitleler yönetilip yönlendirme yapılabilir, bilinçaltı mesajlar verilebilir. Burada yapılan çalışmayla bilinçaltı aşı karşıtı çalışmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor, bu olumlu yanı. Ancak şu da bir gerçek ki yasaklanan ve baskılanan her çalışma, tepkisel bir tavırla bir sonraki adımda daha fazla ilgi görebiliyor. Örneğin baskılama nedeniyle daha cazip hale gelen aşı karşıtlarının çalışmaları Youtube haricindeki video blog'lardan devam edebilir.

Bir yorum yazın

Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başa Dön