Teknoloji Gündem

YouTube'un aşı kararı ikiye böldü!

'DEZENFORMASYONU ENGELLEMENİN TEK YOLU...'

Sosyal medya platformlarının hayatımıza dahil olmasıyla dezenformasyon (bilgi çarpıtma) gibi önemli bir sorun da sık sık gündeme gelmeye başladı. Youtube'un aldığı bu karar dezenformasyonla mücadele için atılmış önemli bir adım olarak görülebilir mi?

Prof. Dr. Levent Eraslan: Youtube tarafından atılan bu adım hem dezenformasyonu engellemek hem de bilimsel olmayan bilgilerin paylaşılmasının önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Dezenformasyonu engellemenin tek yolu, kirli bilgiye erişimi kısıtlamaktır. Çünkü her zaman bilimle kanıtlanmış gerçeklere karşı çıkan bir topluluk olacak ve seslerini duyuracaklardır. Dolayısıyla bu tarz yaptırımlar tarih boyunca uygulanmış ve hâlâ uygulanmaktadır. Zamanla teyit kültürü geliştikçe, insanlar doğru bilgiye ulaşmayı öğrendikçe kısıtlamalar olmayacak ve dezenformasyonun önüne geçilebilecektir. Ancak söylediğimiz gibi tüm dünyada ve özellikle ülkemizde teyit kültürünü geliştirmek ve doğru bilgiye ulaşma yollarınının topluma öğretilmesi gerekmektedir.

Ümit Sanlav: Dezenformasyonla, yani işin Türkçesi 'yalan haber'le mücadele sosyal medyanın en önemli çalışma alanlarından biri aslında. We Are Social 2021 verileri hazırlanırken, sosyal medya mecralarındaki bilgilerin güvenilirliğine dair bir soru sorulmuş. Gelişmiş ülkelerde haberlerin güvenilirliği yükseldikçe, gelişmişlik düzeyi düşük ülkelerde yalan haber ve dezenformasyon ters orantılı olarak arttığı görülüyor. Örneğin Hollanda, Slovakya, Almanya, Danimarka gibi ülkelerde yalan haber algısı yüzde 30-35 bantlarındayken, Brezilya, Portekiz, Kenya gibi ülkelerde yüzde 75-85 bantlarında. Türkiye’de ise haberin yalan olduğuna inanan internet kullanıcılarının oranı yüzde 61.6 ile dünya ortalamasının üzerinde. Dolayısıyla bu mecraların güvenilirliğini sağlamak ve itibarını korumak için dezenformasyonla mücadele çok gerekli bir çalışma alanı oluyor.

Bir yorum yazın

Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başa Dön