Teknoloji Gündem

MWC 2015'in ardından özel izlenimler

TEKNOLOJİ DEVLERİ BOMBALARI PATLATTI

Kongreye katılım, genellikle şirketlerin C level olarak adlandırdığı üst yönetimleri nezdinde; Google, Facebook, PayPal gibi OTT’lerden (over the top); MasterCard, Visa gibi ödeme otoritelerine; Samsung, Sony, Huawei, ZTE, HTC gibi OEM’lerden her ülkeden start-up’lara kadar katılımcıları içeren çok geniş bir spektrumda gerçekleşiyor. Bu etkinlik, dünyanın farklı coğrafyalarından, farklı kültürlerden insanların, global olarak her kesime hitap edebilecek, herkesin kullanabileceği ürün ve servisleri nasıl geliştirdiklerini, nasıl tanıttıklarını gözlemleme ve bunlardan dersler çıkarma ve potansiyel iş fırsatları açısından işbirlikleri kurma adına da oldukça verimli organize ediliyor.

Bu yıl de pek çok üreticinin en yeni ve “hero model” olarak belirttikleri ürünlerini tanıtmalarının yanında, büyük oyuncuların da yeni planlarını, stratejilerini, servislerini, ve işbirliklerini ilk olarak Dünya Mobil Kongresi’nde öğrendik. Örneğin, Google bu etkinlikte, daha fazla insanı mobil internetle buluşturmak adına, Google Mobil adında, MVNO (Mobile Virtual Network Operator - Mobil Sanal Operatör) hizmeti vermeye başlayacağını duyurdu. Samsung ise en yeni “hero modelleri” Samsung Galaxy S6 ve GalaxySEdge’i yine ilk defa MWC’de görücüye çıkardı.

 

Öte yandan mobil teknolojilerin, sektörlerin iş yapış şekillerini ciddi bir biçimde etkilediği de Kongre’ye damga vuran konuların başındaydı. Operatörlerin mobili merkezde tutarak yepyeni dikeyler yaratma gayretinin yanında mobili geleneksel iş yapış şekillerine doğru entegre eden firmaların ve sektörlerin ön plana çıktığı açık bir şekilde ön plana çıktı. Sektörlerin mobil teknolojilere ve dijital dönüşüme adaptasyonlarını artırdığı ve hem şirketler, hem de kullanıcılar açısından mobilin sağladıklarına kucak açtıkları bu yılki Kongre’de de net bir biçimde gözlendi.

Bu yıl kongrede öne çıkan konuların başında, nesnelerin interneti (IoT - Internet of Things), yeni nesil mobil ödeme sistemleri, mobilde güvenliği artıracak biyometrik uygulamaları, akıllı telefonlardaki, özellikle high-end cihazlarda, rekabet ve big datanın kullanımı geliyor.

Başa Dön