Teknoloji Gündem

MWC 2015'in ardından özel izlenimler

APPLE PAY'İN LİDERLİĞİ TARTIŞILMAZ

Tüm bu yeni ödeme uygulamalarının arasında Apple Pay’in önde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu başarıda, Steve Jobs’un "noktaları birleştirmek” vizyonunun etkisini görüyoruz. Apple, önce iTunes üzerinden 800 milyon kredi kartı topladı. Ardından, Passbook’u lanse edip, ödemeye girmeden loyalty (sadakat) kartları, uçak biletlerini, kuponları mobil cüzdanda tutma ve kullandırma alışkanlığını kazandırdı. Sonra, donanımına ek bir özellik olarak touch ID’yi ekledi ve artık şifre girmeye gerek olmadan, biyometrikle müşteri authentication ı gerçekleştirilebilir dedi. Apple Pay, deneyim olarak tüm bu uygulamaları birleştiren benzersiz bir çözüm oldu. Güvenlik açısından da tokenization denilen yeni spesifikasyonlar doğrultusunda kart numarasının POS ile paylaşılmadığı bir yapı kurdu. Ayrıca, lansman sırasında aralarında Uber, McDonald’s gibi önemli isimlerin bulunduğu 10 adet üye işyeriyle işbirliği gerçekleştirildiğini ve ilk günden anlaşmalı üye işyerlerinde Apple Pay’in kullanılabileceğini duyurdu.

 

Samsung da, akıllı telefon pazarında sürekli artan pazar payı ve Android içerisindeki güçlü konumuyla ödeme alanında yer etmeye çalışacak gibi görünüyor. Ancak Samsung’un asıl hamlesi, LoopPay’i satın alarak, Amerika’da temassız olmayan POS cihazlarında da NFC deneyimini yaşatabilecek olması. Ancak, bu teknoloji mag-stripe datasını kullandığı için “bridging” denilen ara bir çözüm olarak nitelemek mümkün, Türkiye ve Avrupa gibi EMV geçişinin tamamlamış ülkeler için LoopPay yerini NFC’ye bırakacak. Ancak, Apple’ın aksine Samsung’un müşteri kartlarına sahip olmadığı için dezavantajlı olduğunu belirtmeden geçmemek gerekiyor.

Mobil ödeme alanındaki bir diğer dönüşüm de mPOS larda yaşanıyor. Square, sonrasında iZettle ile başlayan, akıllı telefonların kulaklık ya da şarj girişlerine bir dongle takılarak telefonların POS olarak kullanılmasını sağlayan aparatlar, yerlerini ayrı bir cihaz ile telefonlara kablosuz olarak wi-fi ya da Bluetooth dan bağlanan cihazlara bırakmış durumda. Ne yazık ki, Türkiye’deki OKC regulasyonu nedeniyle, bu inovasyonları kullanamamaktayız ve gelişmeleri uzaktan takip etmekteyiz…

Başa Dön