Teknoloji Gündem

Sina Afra sırlarını anlattı

TÜRKİYE VE DIŞINDA 17 TANE MELEK YATIRIMIM VAR

-Siz girişimci misiniz, yatırımcı mı? Kafanızda yeni projeler var mı?

Sina Afra: Ben hem girişimci, hem yatırımcıyım. Ama ana şeyim girişimci olmam. Türkiye ve dışında 17 tane melek yatırımım var. Orada devam ediyorum. Benim için nerede olduğu önemli değil ben fikre ve uygulamaya bakıyorum. Şu ana kadar 25 tane melek yatırımı yapmışım. 8 tanesini ya satmışım, ya kapanmış veya batmış. 17 tane hala aktif. Melek yatırımcılığa devam ediyorum ama standartlarım yükseldi. Girişimcilik konusunda da devam edeceğim.
Bunların dışında şu an odaklandığım iki tane alan var.  Bunlardan biri enerji. Enerjide de alternatif enerjiye yatırım yapmak istiyorum. Rüzgar, güneş gibi gibi. Bunların Türkiye’ye çok ihtiyacı olduğu için ve alternatif yeşil olaylara inandığım için böyle yapmak istiyorum.
İkincisi de yine internette ama içerik tarafında. nasılkolay.com diye. Buraya çok kuvvetli bir ekip kurduk ve hayata geçti. Bir sene sonra başarılı olup olmadığını söylerim size. Ben de orada bayağı aktif bir şeyler yapacağım.

-Melek Yatırımcıları anlatır mısınız, kimdir, ne yaparlar? Niçin herkes onların peşinde?

Sina Afra: Business Angels (Melek Yatırımcılık) ilk 1972’lerde Amerika’da çıkmış bir terim. Adamlar zaten 40 senedir bu olayla yaşıyorlar. Biz de Galata Angels’in kurulumuyla yani 2010 gibi başladı. Melek yatırımcılığın Türkiye gibi bir ülkede şöyle bir görevi var. Türkiye’de girişimciyseniz para bulmanız için üç tane kanal var. Bir tanesi aileniz ve arkadaşlarınız ki çoğunluğu bu kanaldan bulamaz. Diğer tarafta kapital şirketleri var. Onlar da sayıca çok az ve daha büyük işlere yatırım yapmak istiyorlar. Üçüncü de de melek yatırımcılar. Melek yatırımcı işe erken giren, fikre değil ama fikrin ilk uygulamasına yatırım yapan, sadece parayla değil, nasihat ve network’le yapandır. Melek yatırımcının yatırım yaptığı 10 şirketten 8’i batıyor. İkisi başarılı oluyor ama o zaman çok erken girdiğinden de kaldırışı çok yüksek oluyor. Eğer kapital şirketi 1/3-1/4’le satıyorsa melek yatırımcı 1/7-8 yapıyor. Onun da risk birimi böyle. 

Başa Dön