Teknoloji Gündem

Sina Afra sırlarını anlattı

TWETTER’DAN BİR MESAJ ATTIK 6400 KİŞİ GELDİ, ŞAŞIRDIK

-Girişimcilik Vakfı neler yapıyor? Bu savaşta size destek verenler var mı?

Sina Afra: Türkiye’deki yapıya bakınca, Türkiye’de girişimci olmaya karar verdikten sonra size yardım eli uzatan muhtelif yerler var. İşte Startapp var, Girişimcilik Fabrikası, Endeavor vs. biri para veriyor, biri eğitim veriyor, biri network veriyor. Girişimcilik Vakfı ise daha girişimciliğin ne olduğunu bilmeyen çocukları buluyor. 18-24 yaş arası üniversiteyi kazanmış olan herkes başvurabiliyor. Bu sene 6400 kişi başvurdu ve biz 40 kişiyi seçtik. Beş aşamalı bir seçim süreci var. Hakikaten sert bir seçim süreci. Eleye eleye gidiliyor ve sonunda mülakatlar var. Bu seçilen 40 kişiyle de şunu yapıyoruz. İki ayda bir tane girişimciyle kapalı kapılar arkasında girişimcinin hikayesini anlatmasını istiyoruz ki ilham versin. Ben 17 yaşımdayken ‘Girişimci ol’ denmezdi.  ‘Oku, lisan öğren, sağlam bir işe gir’ denirdi… Ben ne zaman girişimcilerle tanıştım, onların hikayelerini dinledim, o zaman ‘Ben girişimci olmak istiyorum’ dedim. Ben de aynı o ilhamı çocuklara vermek istiyorum. Onlar öğrensinler. İnşallah aralarından da girişimci çıkar. Vakıf bir de burs veriyor. Ayda 500 TL. Ve üniversitenin sonuna kadar 12 ay süreyle veriyor bu bursu.

Ben buna şöyle diyorum; biz girişimcilik eko sisteminin altına bir ekleme yaptık. Biz Startapp Girişimcilik Fabrikası, Endeavor’lar gibi yerlere girişimci yetiştiriyoruz ve kültürünü geliştiriyoruz.
Mayıs ayında kurulan bir vakıf için 6400 başvuru benim beklentilerimin çok çok üstünde ve inanın hiç reklam yapmadık. Yalnızca twetter’dan mesaj attık. 1500 kişi beklerken 6400 kişi başvurdu. Önümüzdeki sene 20 bin başvuru olmasını bekliyoruz.
Bunların dışında vakfımızın güzel bir 33 kişilik mütevelli heyeti var. Girişimciliğe bir şekilde bulaşmış olan herkes orada. Onların ismi de biraz mıknatıs görevi görüyor. Kimler yok ki bu heyette yemeksepeti.com’dan Nevzat Aydın, gittigidiyor.com’dan Burak Divanlıoğlu, ekşisözlük Sedat Kapanoğlu. Diğer taraftan Ali Sabancı, Murat Özyeğin, Faruk Eczacıbaşı, Ümit Boyner, Sedef Orman, Gülden Yılmaz var. Yani çok geniş bir yelpazemiz var. Burada canla başla çalışanlar tabi ki yönetim kurulundaki arkadaşlarım. Beş kişilik bir yönetim kurulumuz var ve en çok zamanı onlar harcıyor. 

Başa Dön