Teknoloji Gündem

Teknolojiye büyük destek

İHRACAT ARTACAK


Tekno Yatırım Programı ile de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yüksek ve orta ileri teknoloji alanlarında yer alan teknolojik ürünlerin yatırımları program kapsamında desteklenecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu programla ilgili hedeflerini şöyle anlatıyor: “Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ile AR-GE destekleri ve teşvikleri yoluyla veya özkaynaklar kullanılarak elde edilen teknolojik ürünlerin üretilmesinin desteklenmesi, ülke ekonomisine katma değer oluşturulması, uluslararası pazarlarda yer alarak teknolojik ürün ihracatına öncülük edilmesi ve ülkemizde yerleşik işletmelerin yapacakları yatırımların desteklenmesi hedefleniyor.”
İstanbul Sanayi Odası’nın 2013 yılı verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan imalat sanayi kuruluşlarında yatırılan katma değerin sadece yüzde 2.6’sı yüksek teknolojiye dayalı üretime dayanıyor. 2013 yılında 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasına giren kuruluşlarda imalat sanayi ürünlerinin yüzde 79.7’si düşük ve orta düşük teknolojiye dayalı ürünleri içeriyor. İhracatta imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracatın yüzde 93’ünü oluşturduğu görülüyor.
Yani ihracat artışının kaynağını imalat sanayi oluşturuyor. Ne var ki, ihraç edilen imalat sanayi ürünlerinin sadece yüzde 3.3’ü yüksek teknolojiye dayalı ürünlerden oluşuyor. İşte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hedefi uzun vadede bu oranı Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan yüzde 15’lere çıkarmak.

Başa Dön