Teknoloji Gündem

Teknolojiye büyük destek


TEKNO YATIRIM PROGRAMI’NIN İÇERDİĞİ DESTEKLER
MAKİNE VE TEÇHİZAT DESTEĞİ
*Küçük işletmelere, yatırım proje tutarının en fazla yüzde 40’ı kadar destek sağlanır. Bu destek tutarı 5 milyon TL’yi geçemez.
*Orta büyüklükteki işletmelere yatırım proje tutarının en fazla yüzde 30’u kadar destek sağlanılır. Bu destek tutarı 4 milyon TL’yi geçemez.
*Büyük işletmelere, yatırım proje tutarının en fazla yüzde 10’u kadar destek sağlanır. Bu destek tutarı 2 milyon TL’yi geçemez.
KREDİ FAİZ DESTEĞİ
*Yatırım konusu teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırım proje tutarının en fazla 50 milyon TL’ye kadarlık kısmı destek kapsamında değerlendirilir.
*Teknolojik ürünün yatırımı için aracı kurumlardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredileri, yatırım proje tutarının 10 milyon TL’ye kadar olan kısmı için ödenecek faizin, bakanlık tarafından her yıl ilan edilen puanın tamamı bakanlık tarafından karşılanır.
*Yatırımcı, yatırım proje tutarının 10 milyon TL’nin üstündeki kısmı için ödenecek faizden, bakanlık tarafından ilan edilen puanın yüzde 50’si kadar yararlanır.
*Her bir yatırım projesi için işletmelere sağlanacak makine ve teçhizat destek tutarı, kredi faiz destek tutarı ile işletme gideri desteği tutarlarının toplamı veya yatırım proje tutarının tamamı için sağlanacak kredi faiz destek tutarı 10 milyon TL’yi geçemez.
İŞLETME GİDERİ DESTEĞİ
*Enerji giderleri: Üretim amaçlı yıllık kullanılan enerji bedelinin en fazla yüzde 75’i kadar.
*Personel giderleri: Yıllık istihdam edilen personel için o yıl uygulanan brüt asgari ücret tutarının en fazla yüzde 75’i kadar.
*Kira gideri: Yıllık kira giderinin en fazla yüzde 752i kadar.
10
TEKNO YATIRIM PROGRAMI’NA KİMLER BAŞVURABİLİR?
Öncelikli teknoloji alanlarında yer alan ve Türkiye’de ilk defa üretime konu olacak teknolojik ürün/ürünlerin yatırımları için bu programa üç farklı kanaldan başvuru yapılabilir:
1: Yurtiçi veya yurtdışında, kamu ya da özel fonlar ile desteklenmiş AR-GE ve yenilik projelerini başarıyla sonuçlandıran gerçek ya da tüzel kişiler,
2: Yurtiçi veya yurtdışında, özkaynaklarını kullanarak AR-GE faaliyeti yürüten ve sonucunda patent alan gerçek ya da tüzel kişiler,
3: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde (TGB) yer alan ve bölgede yürüttükleri AR-GE faaliyetini başarıyla sonuçlandıran tüzel kişiler.

Başa Dön