Teknoloji Gündem

Turkcell makinelerden milyarlarca lira kazandırdı

M2M TEKNOLOJİSİ MİLYARCA LİRA TASARRUF SAĞLIYOR         

Teknolojigundem.com - Dündar bey, M2M teknolojisini kısaca anlatır mısınız? M2M nedir, hangi alanlarda kullanılıyor?

Dündar Özdemir - M2M aslında cihazlara, araçlara, sayaçlara ve aklınıza gelebilecek her türlü makineye SIM kart takarak, bunların bilgisini uzaktan ölçmek ve bu makineleri uzaktan yöneterek katma değer, verim ve tasarruf elde eden geleceği aydınlatan teknolojilerden biri.

2020 yılında dünyada birbiriyle iletişim kurabilen cihaz sayısının 80 milyarı bulacağı öngörülüyor . Analysis Mason tarafından hazırlanan bir rapora göre ise 2020’de dünyadaki her 5 SIM karttan biri M2M SIM kart olacak.

M2M’in kullanım alanlarına bakıldığında enerji, ulaşım, sağlık, tarım, hayvancılık, lojistik, kamu kurumları ve araçlar gibi pek çok sektöre katkı sağlıyor. M2M teknolojisi en ufak esnaftan ve KOBİ’den, en büyük işletmelere, kamu kurumlarına kadar kullanılarak milyarlarca lira tasarruf sağlıyor.  Turkcell makineleri konuşturarak Türkiye ekonomisine sadece geçen yıl 1,5 milyar TL kazandırdı.

Projelerden birazdan bahsedeceğim ama en basit olarak elektrik sayaçlarının M2M teknolojisiyle kontrolü sayesinde kayıp kaçaklara son verilerek, milyarlarca lira tasarruf etmek mümkün.

Başa Dön