Teknoloji Gündem

Turkcell makinelerden milyarlarca lira kazandırdı

İŞTE M2M TEKNOLOJİSİNİ MUCİZE YARATTIĞI ALANLAR

*ENERJİ

 

Ülkemizin en büyük ithalat kalemlerinin başında 56 milyar dolar ile enerji ithalatı geliyor. Turkcell M2M teknolojisi ile enerji tasarrufu projeleri hazırlayarak, ülkemize milyarlarca lira katkı sağlayacak çalışmalar yürütüyor. Bununda ilk meyvelerini almaya başladık.

Örneğin Enerji ve Sanayi Bakanlığı ve EPDK, Turkcell akıllı enerji çözümlerini sokak aydınlatmaları ve belirli serbest tüketicilerin sayaçlarını uzaktan okunmasında kullanıyor.  Şu anda 150 binden fazla sayaç M2M teknolojisi sayesinde, yılda 300 milyon TL tasarruf sağlıyor. Eğer ülkemizde tüm sayaçlarda M2M kullanılsaydı, İzmir’in yıllık elektrik ihtiyacı kadar tasarruf sağlanırdı.

Bursa Valiliği ve Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliği ve Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi desteğiyle gerçekleştirdiğimiz “APİS Enerji Verimliliği Projesi” sayesinde,  Bursa’daki 20 okulda gereksiz elektrik tüketimi ve reaktif enerji kullanımı tespit edilerek faturalarda bir yılda 39 bin TL’lik tasarruf elde edildi. Projenin Bursa’dan çıkarak tüm Türkiye’ye yayılmasıyla enerjide sadece 180 bin kamu binasında yılda 675 milyon TL tasarruf imkanı doğmuş olacak.

 Türkiye’nin cari açığının yarısından fazlasını oluşturan elektrik harcamalarının azaltılması için çalışmalarımız sürüyor. Şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren 21 Elektrik Dağıtım şirketinin tamamı ile çalışıyoruz.   Enerji dağıtım firmalarının elektrik kesintilerinin tam zamanını ve yerini Turkcell tarafından öğrenebildikleri Elektrik Kesinti Takip Çözümü’nü kullanamaya başladılar.

Su alanında Kocaeli Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü bir İSU projesi gerçekleştirdik. Yaklaşık 4 bin sayaçta M2M teknolojisini kullanarak, 1 yılda 10 milyon TL’lik tasarruf sağlandı. Uyguladığımız Akıllı Su Yönetimi ülkemizde yayılırsa, her yıl bir Sapanca Gölü kadar suyu kurtarabiliriz. Tabi bunun ekonomiye sağladığı maddi katkı tartışılmaz.

Gaz konusunda da çalışmalarımız yeni yeni başladı. Bu sektörde de M2M sayesinde milyonlarca lira tasarruf sağlayacağız.

Başa Dön