Yapay zeka alanındaki patlama iki büyük teknoloji grubu arasındaki rekabete yeni bir boyut kazandırırdı. Microsoft, dün piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi olma unvanını kısa süreliğine Apple'ın elinden aldı.

Yazılım şirketinin hisseleri dün erken işlemlerde yaklaşık yüzde 1 yükselerek piyasa değerini 2,87 trilyon dolara çıkardı ve Microsoft, hisseleri neredeyse yüzde 1 düşen Apple'ın hemen önünde yer aldı.

New York'ta gün ortasına gelindiğinde, genel piyasa düşüşe geçerken Apple en üst sıradaki yerini geri aldı. New York'taki işlemlerin kapanışında Apple, Microsoft'un 2,86 milyon dolarlık değerini geçerek 2,89 milyon dolarla önde kalmaya devam etti.

 YAPAY ZEKA RALLİSİ

Yatırımcıların yeni yapay zeka dalgası hakkındaki heyecanı, ChatGPT'nin üreticisi OpenAI'nin en büyük destekçisi olan Microsoft'un hisselerinde bir ralliyi körükledi. Apple ise bu yapay zeka coşkusunun büyük ölçüde dışında kaldı.

Ayrıca, Çin'de zayıflayan iPhone satışlarıyla ilgili endişeler, 2024'ün ilk birkaç gününde Apple'ın hisselerini baskıladı ve bir dizi Wall Street analistinin notunu düşürmesine neden oldu.

İKİ EZELİ RAKİP

Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından kurulan Apple ile Bill Gates tarafından kurulan Microsoft 1980'lerden beri rakip.

Apple, daha önce Windows'un Macintosh bilgisayar yazılımının "görünümünü ve hissini" çaldığını belirterek Microsoft'a dava açmıştı. Apple, 1990'ların başında Windows'u hedef alan bu telif hakkı davasını kaybetti ve bu olay Microsoft'un yıllar boyunca yazılım pazarına hakim olmasının önünü açtı.

Ancak iPhone'un başarısı sayesinde Apple'ın piyasa değeri 2010 yılında Microsoft'u geride bıraktı. Windows ise mobil bilişime geçişte zorlandı.

Covid salgını sırasında ise iPhone üretiminin yavaşlaması ile Microsoft, 2020 ve 2021'de Apple'ın üzerine çıktı. Yine de her seferinde Apple kısa süre sonra birinciliği geri aldı.

Rakibi yapay zekaya odaklanırken Apple ise önümüzdeki ay piyasaya süreceği yeni Vision Pro kulaklığının bir "uzamsal bilişim" çağı başlatacağını umuyor.

Apple'ın eski çalışanı sırları tek tek anlattı!

 

Apple hisseleri tarihi zirveye oynuyor

 

Microsoft ve Alphabet’in net kârı yüzde 27 arttı

 

İngiltere'den Microsoft-Activision Blizzard anlaşmasına onay