Teknoloji Gündem

Dijital dönüşüm memleket meselesi

TEKNOLOJİ HIZLICA HİZMETE DÖNÜŞTÜREBİLENLER KAZANACAK

KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu dijital dönüşümde yapılması gerekenler çerçevesinde konuşmasını şöyle sürdürdü:  

“Evet, bugün acilen bütün patronların, yapması gereken şey teknolojiyi bir an evvel hizmet modeliyle kullanmaya başlamalıdır. Bunu yaparken hiç bir kurum kendi bünyesinde bir veri merkezi kurmamalı; içeride geniş ITyapılanmaları oluşturmamalıdır.Bu, onların kendilerine yapabilecekleri en büyük kötülük olur. Çünkü teknoloji inanılmaz hızla değişiyor ve kurumların kendilerini aynı hızla güncellemeleri, ekonomik olmadığı gibi mümkün de değil. Örneğin, bugün bir iş modeli düşünüyorsunuz ve malınızın bir bayi kanalınız varken bir başka kanalda, mesela bir teknoloji marketinde satılmasını istiyorsunuz. Onlara, o malı verdiğiniz zaman onların sistemleri ile entegre olarak işi yönetirseniz; onların stoğunu görüp, raflarda malınızın bittiği mağazalara ürününüzü kaydırabilirseniz çok ciddi avantajlarınız olacaktır. Ama bugünkü dünyanın ruhu gereği bunu çok hızlı yapmanız lazım. Peki, siz bu aksiyonu nerede yapacaksınız? Teknoloji katmanında. Bunun için teknolojiyi yalınlaştırmak ve çok hızlı müdahale ediyor olabilmek gerekiyor. Siz içeride, kendi ekiplerinizle bunları yapmaya çalıştığınızda bu basit aksiyon, aylar süren çok pahalı projelere dönüşüyor ve hem pazar dinamiklerine hızlı uyum sağlamak demek olan çevikliğinizi hem de paranızı kaybediyorsunuz. Bu yüzden dijital dönüşümün başarıyla yapılabilmesi için, öncelikle kurumların veri merkezlerini profesyonel bir kuruma teslim etmeleri şart.Ayrıca, konunun bizim şirketlerimizin hemen hemen hiç düşünmediği bir diğer boyutu daha var;siber saldırılar. Siber saldırılara karşı korunmak için, herhangi bir kurumun kendisi etrafında güvenlik kalkanı oluşturmasının maliyeti o kadar yüksek ki. Bu noktada en az bilgi teknolojilerine yapılan yatırım kadar, onun güvenliğine de yatırım yapılması gerekiyor. Bugün çoğu şirkette bu yatırım yok, saldırıya açıklar.Hâlbuki dönüp, bunu profesyonel hizmet olarak aldıkları zaman bu yatırımları yapmayacakları gibi, çok daha güvenli bir yapıya da kavuşabilirler.

TEKNOLOJİYİ PROFESYONELLER BIRAKIP, REKABETE VE HİZMETE ODAKLANILMALI  

Sayısal dönüşümün teknoloji katmanında olmazsa olmaz çok önemli, çok pahalı ve uzmanlık gerektiren yatırımlar var ve bu yatırımların tamamı ile geleceğe yönelik hızla dönüşebilme kabiliyetine sahip kültür KoçSistem’de mevcut. Ayrıca Koç- Sistem, sürekli olarak endüstri nereye gidiyor, mega trendlerin globaldeki başarılı uygulamaları neler, bunların hangisi Türkiye’de uygulanabilir sorularını devamlı araştırıyor.   

Bugün şirketlerin veri merkezinden, güvenliğe kendileri için yanlış olacağı kesin yatırımları bırakıp; sayısal teknolojileri kullanarak nasıl aynı işi yaparak farklı pazarlara gidebilirler, müşterilerine farklı şekilde nasıl temas edebilirler veya çok daha hızlı bir şekilde müşterilerine nasıl bir değer üretebilirler ya da hiç değer üretmeseler bile nasıl farklı bir deneyim yaşatabilirler noktasında düşünmeleri lazım. Bunlara küresel boyutta bakıp, hitap ettikleri pazar için kendi ürünleri ile ilgili sorgulama yapmaları gerekiyor.Buradan elde edecekleri ufacık kıvılcımla pazar paylarını, kârlılıklarını artırmaları lazım. Bunları onlara hiç kimse söyleyemez. Dediğim gibi teknoloji kısmını bize bırakıp, buralara yoğunlaşıp, KoçSistem’in gerçek hayat örneklerini, başarı öykülerini kendi mevcut ortamlarına hızlıca nasıl uygulayıp başarı sağlayabilirler, oraya odaklanırlarsa daha başarılı olabilirler. Tabi bunu yaparken kendi bulunduğu iş alanı itibari ile bugün önlerinde olmayan yıkıcı rekabet nereden gelebilir, sorgulamasını da yapmalılar. Bunu sayısal dönüşüm onlara vermez. Sayısal dönüşüm onlara, mevcudu daha iyi nasıl yapabilir,yeni pazarlara nasıl gidebilir, gerçekten kendi hedef müşterisinin sesini daha iyi nasıl dinleyebilir, onu gösterir.” 

Başa Dön