Teknoloji Gündem

Süper teknolojinin patronu Nevada’lı Türk

TÜRKİYE İLK 10’DAKİ ÜLKELERİ RAHAT YAKALAR

-Bilgisayarla, internetle ilk nasıl tanıştınız?

İlker Tunca Meriç: Ben Teknik Üniversite İşletme Mühendisliği mezunuyum. Okulda bilgisayar laboratuvarımız vardı, kitabımızın arasında disklerle laboratuvara giderdik. Amerika’ya NBA yapmaya gittiğimde bilgisayar laboratuvarının, internetin ne olduğunu gördüm.  Bizde ise mesela 1988 yılında bazı okullar bilgisayarlı öğrenim pilot okullar seçildi.  Ben Kadıköy Anadolu Lisesi’ndeydim o zaman. İki sınıfa Apple’dan computerlar geldi. O dönem çok büyük altın CD’ler vardı. Ben üç yıl boyunca bilgisayarla okudum; Fizik, Matematik, Kimya ve İngilizce’yi bilgisayarla öğrendim.  Zaten bu teknoloji iki üç okulda vardı, onun dışındaki okullarda yoktu. .

 

-Size göre Türkiye bu gelişmeyi yakalar mı? Şirketinizin katkısı ne olacak?

İsmail Onat:  25 yıldır Amerika’da yaşıyor olsam da benim köküm ve ülkem burası. Zaten o dönemde Amerika’da bu imkanlar varken aynısı ‘Türkiye’de de olsun’ diye çalışıyordum.  Mesela digital kamera, fotoğrafçılık; digital kameralar çıktığında deli olmuştum, arkadaşlarıma, ‘Aldım, deneyin. Bu çok enteresan bir şey, her yerde olacak ve bütün hayatınıza girecek’ demiştim. Arkadaşlarım yıllarca itiraz ettiler.  Ama gelişmeler, gelinen nokta ortada. Türkiye’nin çok rahat bir şekilde Amerika olmasa bile diğer ilk 10’da olan ülkeleri nasıl yakalayabileceğini görüyorum. Bunu yakalamada bizim payımızın da çok büyük olacağını biliyorum. Ülkeme bu yüzden geldim, TGBCA’yı bu yüzden getirdim zaten.

İlker Tunca Meriç:  Bizim yaptığımız, gelişen, büyüyen Türkiye ‘ye, Türkiye’de doğmuş, Türk ve Amerikalı tarafından Amerika’da kurulmuş bir şirketin ana köklerine tekrar katkıda bulunması. Biz, o teknolojiyi getirmek için aktif olarak Türkiye’de çalışan bir şirketiz.

Başa Dön