Teknoloji Gündem

Süper teknolojinin patronu Nevada’lı Türk

ŞU ANDA SİBER GÜVENLİK DÜNYANIN EN TEHLİKELİ SİLAHI

 

-Telekomünikasyon şirketleri ve bankalar bu konuda bir türlü ortak nokta bulamıyorlar ama…

İsmail Onat: Biz millet olarak bu tür konulara açız.  Bundan sonra bankalar ve GSM şirketleri bunları yapacaklar. Eğer yapmazlarsa geride kalacaklar. Çünkü cüzdan taşımak, kredi kartı taşımak bir güvenlik meselesi oldu. Kredi kartı taşıyamıyorsun artık. Mesela ben gelirken yanıma kredi kartı almadım. Şu anda siber güvenlik dünyanın en tehlikeli silahı. Diyelim ki bir paket sigaranız var ve siz onu bir yerden geçirirken hırsız kaptı, kaçtı. İçinde 20 sigara var ama sen 20 sigarayı bir yana koyarsan, bir tanesi paketin içinde durursa hırsız o bir taneyi alıp gidecek, 19 sigara ise kalacak. O yüzden detaya inip, ayrıntılara girip bunu küçük parçalara ayırmak lazım. Artık çoklu ortamda çözüm üretilmesi lazım.

İlker Tunca Meriç: Yeni teknolojilerde şu var, siz bir sigaranızı kaptırmış olabilirsiniz ama, adamın o sigarayı içebilmesi, çakmakla yakıp o kağıdın tutuşabilmesi için koda ihtiyacı var. O kodu bilirse kâğıdı yakıp o sigarayı içebilecek.

 

-Çakmağı mı söylemesi lazım sigarayı mı?

İlker Tunca Meriç:  Sigarayı söylemesi lazım. ‘Benim sigaramı çaldı, o da kullanamasın’ demesi lazım. E-mail order’ın olması yeterli. Digital cüzdanınız olursa kontrol alanınız da daralıyor.

 

-Burada da bir güvenlik sorunu var…

İsmail Onat: Diyelim ki bankada 100 bin dolar hesabınız var. ‘Ben cüzdanıma 200 dolar istiyorum’ diyorsunuz. Banka zaten sigortalıyor. Öyle bir sistem ki her şey birbirine bağlı. 200 doları hack’lemek var, 100 bin doları hack’lemek var. Çünkü kişi yola çıkarken ortalama ne kadar harcayacağını biliyor. Bir şey olursa, ‘100 dolar daha cüzdanıma ekler misin?’ diyorsun, sorun çözülüyor.

 

Başa Dön