Teknoloji Gündem

Süper teknolojinin patronu Nevada’lı Türk

ORTAK ÇALIŞMA YA DA TEKNOLOJİ ORTAKLIĞI YAPABİLİRİZ

 

-Siz böyle bir alt yapıyla neyi sağlayacaksınız?

İsmail Onat: Her türlü olabilir. Üniversiteler de işin içinde olabilir. Amerika’da bizim çalıştığımız ve uğraştığımız birçok bilimsel çalışma var. Dünyada ‘teknoloji transferi’ diye bir problem var. Her şeyi hemen isteyince çıkaramıyorsunuz.  Bazı izinler gerekiyor.  Ancak arada Üniversite ya da vakıf gibi kurumlar olursa, bu işler daha kolay oluyor.  Mesela TÜBİTAK var. Ortak çalışma veya teknoloji ortaklığı olabilir. Ya da önce şirketlerle de girebiliriz, her şey olabilir. Mesela bizim uyguladığımız siber güvenliği Türkiye’ye getiremem.

 

-Neden getiremezsiniz?

İsmail Onat: Kim güvenecek de kullanacak?  ‘Biz bu adamlardan alırsak bu sefer her şeyimizi dinleyecekler’ diyebilirler. Ancak bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz.

 

-Yazılım tabanlı projeler mi?

İsmail Onat: İki taraflı. Hem yazılım hem de Hardware, Software. Ancak bunların uluslararası modifikasyonlarını yaparak buraya taşınabilir. Bunun için en rahat yol şirket. Dahası şirketin orada bir ARGE yatırımı yapması lazım.

Özellikle bir Amerikan şirketiyle ortaklık yaparak kurması çok daha iyi olur. Bize proje bazında ‘Şu konuyu istiyoruz’ diyecekler,  biz de ekibimizi oluşturacağız. Yelpazemizdeki arkadaşlar sözleşmelidir. IT’den bilgisayar yazılımlarına kadar tutun, sağlık sektörü, nükleer sağlık, insansız hava araçları, sensör teknolojileri dahil, AR-GE şirketi olduğumuz için hemen hemen A’dan Z’ye her şey var.

YARIN: İNSANSIZ HAVA ARACI TEKNOLOJİSİ

Başa Dön