Teknoloji Gündem

Türk mucitlerin vatanı İTÜ Teknokent

“BİR TEK CEKETİNİZLE GELİP İTÜ TEKNOKENT’TEKİ HER ŞEYDEN YARARLANABİLİYORSUNUZ”

Teknolojigundem.com: İTÜ ARI Teknokent’i anlatır mısınız? Neler yapıyorsunuz? Projelerinizden bahseder misiniz?

Arzu Eryılmaz: İTÜ Teknokent 2002 yılında kurulmuş bir teknoloji geliştirme bölgesi. Şu anda 160 tane teknoloji firmasını barındırıyor. Bölge içerisinde 8 tane binamız ve yaklaşık 5200 personelimiz var. Aslında küçük bir kasaba gibiyiz ve hepsi İTÜ Maslak Kampusü’nün içerisinde bulunuyor. Amacımız ülkemizin teknolojik alt yapısını kalkındırmak, tersine beyin göçünü gerçekleştirmek ve artık kendi teknolojisini gerçekleştiren bir ülke olma yolunda ilerlemek. Zaten İTÜ’nün misyon ve vizyonu o yolda kurulmuş ve İTÜ Teknokent de aynı vizyonda devam ediyor. İTÜ Teknokent yönetici şirketinin hissedarı İTÜ’dür. Dolayısıyla İTÜ’nün şirketiyiz. Teknokent de küçük ölçeklilerden dev ölçeklilere kadar birçok firma var.

Burası kendi teknolojimizi geliştirip kalkındıracaksak genç nesillerin veya kendi şirketini kurmak isteyen veya girişimini hayata geçirmek isteyen insanlar için kolaylaştırıcı bir ara yüz.  Biz de bu insanların girişimcilik dünyasına adım atmalarında, o erken aşamadaki sıkıntıyı çözecek bir model geliştirelim istedik ve ‘Bunu İTÜ’de Teknokent yapmayacak da kim yapacak?’ dedik. Çekirdeğin hedefindeki mantık bu. Yani erken aşama girişimcilikteki  sorunları çözüp, Türkiye’den daha çok fikir, daha çok teknoloji tabanlı proje çıkabilmesiyle ilgili kolaylaştırıcı olmak. Bunu 4 yıl önce düşünmeye başladık. Çekirdek üçüncü yılını tamamladı ve dördüncü yılından gün alıyor. Türkiye ve yabancı ülkelerdeki modelleri inceleyerek şöyle bir şey yapalım dedik; bir kere girişimcilerin fiziksel bir alana ihtiyaçları var. Çünkü kimyadan robot kola, mekatronikten elektroniğe kadar. Hatta yazılım ve mobilcilerin bile disiplinli çalışabilmeleri için ofis ortamı daha sağlıklı.

Şimdi bir projenizle bize başvurdunuz ve kabul edildiniz. Tek ceketinizle gelip buradaki her şeyden yararlanabiliyorsunuz. Bilgisayar, yazılım, laboratuvar her şey var. Hatta ihtiyaç olduğu anda yine alıyoruz. Mesela kimyasal bilemem ne araştırması yapacağım, kuluçka makinası almak lazım, alıyoruz. CNC tezgahı alıyoruz. Dolayısıyla fiziksel olarak bu tür sorunları çözelim dedik. Bu cepte. 

Başa Dön