Teknoloji Gündem

Türk mucitlerin vatanı İTÜ Teknokent

“40 MİLYON EUROLUK BİR YATIRIM PLANI VAR”

-Şu anki yeriniz yeterli mi?

Arzu Eryılmaz: Gelecek iki yılda Teknokent, 40 milyon euroluk bir yatırım planı ile iki yeni bina yapmayı hedefliyor. Bu binaların birinde 10-14 bin metrekarelik bir kuluçka merkezi yer alacak ve tamamen girişimcilere hizmet verecek.

Şu anda çekirdek yüzde 120 kapasiteyle çalışıyor ve artık taştık. Bu yeni yapılacak binalarda diğer kuluçka merkezlerinin de bir ofisi istiyoruz. Hatta patent ofisleri, yeminli mali müşavirler, yatırımcılar gelsin ve herkesin odası olsun istiyoruz. Aynı modeli Şikago’da gittik gördük ve çok beğendik. O kadar güzel yapmışlar ki her üniversitenin, her kuluçka merkezinin odası var. Böyle bir ekosistemi yaratmak için de İTÜ Teknokent olarak mekan, finans gibi olanaklarımızla bu uygulamanın öncüsü olmalıyız diyoruz. Planımızda böyle bir uygulama var ve inşallah ekosistemin diğer parçalarıyla kol kola girebileceğiz diye düşünüyorum.

Sözünü ettiğim ve modelinden keyif aldığımız bu Şikago’daki 1872 adlı merkezde  İTÜ olarak ofis açmak istiyoruz. Hatta bu ay içinde netleşmesini bekliyoruz. Burası Şikago şehrinin kuluçkası. Bu tür bütün ekosistemleri bir arada bulunduruyor. Biz neden böyle bir adım atıyoruz?  Çünkü biz çekirdekte belli bir aşamaya getirdiğimiz girişimcileri veya Teknokent’te var olan daha olgun aşamadakileri dünya markası haline getirmek istiyoruz. Teknokent olarak misyonumuzda bu da var zaten. Eğer biz buradaki dünya markası olma potansiyelindeki projelere destek verecek mekanizmalar yaratmazsak, yine eksik kalmış olacağız. Bunun için İTÜGATE diye bir program yaptık. Çekirdekten sonraki aşamadaki olgun girişimcileri alıyoruz bir eğitimden geçiriyoruz. Eğitimleri bittikten sonra San Francisco ve Şikago’ya götürüyoruz ve uluslararası anlamda 1 ay konaklattırıyoruz. Tabi ki o bir ay içinde iş bağlamaları için de elimizden gelen hizmeti ve desteği veriyoruz. Bu arada bunların hepsini ücretsiz yapıyoruz.

Başa Dön