Teknoloji Gündem

Türk mucitlerin vatanı İTÜ Teknokent

“DÜNYADA PEK ÇOK İCAT YAPILMIŞ DURUMDA VE İCAT ÇIKARMAK ARTIK KOLAY DEĞİL”

-Ne tür projeleri destekliyorsunuz? Aralarında en ilginci hangisi?

Arzu Eryılmaz: Çoğunluğumuz şu diyemem. Çünkü çok karışık gerçekten. Kimya, makotronik, elektrik, elektronik, yazılım, mobil, bulut vs. Ama bu sene otomotiv teknolojileri kategorisi açtık. Ama otomotiv deyince aklınıza illa motor ve araba yapmak gelmesin. Otomotivle ilgili her şey olabilir. Yani sinyalizasyondan ekran görüntüsüne, teks mesajından navigasyona kadar bir çok şey olabiliyor. Özellikle paydaş olduğumuz kurumların hedeflerine adapte olmaya çalışıyoruz.

Artık buluş ölçeğindeki şeyler kolay değil. Dünyada pek çok icat yapılmış durumda ve icat çıkarmak artık kolay değil. Ama yine de var. Mesela hastanelerde bebek ölümlerine sebep olan bir bakteri var. Veya hastaneye ameliyata gidiyorsunuz ve süper geçen bir ameliyatınız oldu. Ama ertesi gün ne oldu hastane mikrobu kapmış. Bu çok ciddi bir sorun. İşte o bakteriyi öldüren ve dezenfekte eden bir girişimcimiz var. Bunun gibi nadirde olsa buluşlarımız çıkıyor.

Bu arada benim bir Türk olarak gurur duyduğum, tersine beyin göçü. Buna da bir örnek vermek istiyorum. Geçen yıl kazananlardan Başar arkadaşımız var. Başar sanayi tipi robot kolu yaptı. Dünyaca ünlü bir elektronik devi, Başar’ın firmasıyla partner oldu ve Başar’ın ürünlerini dünyada 2 bin tane üniversitenin mekatronik bölümlerindeki laboratuvarlarında deney yapmak üzere, satmak için anlaştı. 

Başa Dön