Teknoloji Gündem

Gurbetteki Türk işadamının sensör mucizesi

TGBCA’NIN NEVADA EYALETİ İLE BİR ANLAŞMASI VAR

-Sizin dışınızda bu teknolojileri Türkiye’ye getirip yapan var mı?  ‘Bu şirketler bizim ne kadar önümüzde, ne kadar arkamızda?’ diye hiç araştırmıyorlar mı?

İsmail Onat: Kimse yok…

İlker Tunca Meriç: Bu, tamamen zaman kaybı. İnsansız hava aracı yapan yerler, bunu test eden yerler ve ülkeler belli. TGBCA’in de Amerika’da Nevada Eyaleti ile bir anlaşması var TGBCA, Nevada’nın Türkiye ilişkileri sorumlusu.  A şirketi, ‘TGBCA’yi nereden bulacak?’ denebilir ama hava aracı yapıyorsan Amerika’da olduğunu bileceksin ve Nevada’ya geldiğinizde de bir Govermant olarak gitseniz, ‘TGBCA diye bir Türk ilişkileri sorumlusu bir şirket var, onlarla ilişkiye geçin’ diyecekler. TGBCA’in bulunması elmas bulmak kadar zor bir şey değil.

İsmail Onat: Nevada’da Türkiye’nin DEİK’ine denk bir kurumuyla bizim bir sözleşmemiz var. Türkiye, Türki Cumhuriyetler ve Türk nüfusunun yoğun olduğu ülkeler olmak dahil olmak üzere herhangi bir yerden bir Türk geldiğinde, hatta bizden haberleri olmadan geldiklerinde bile, eğer orada bir yatırım, iş yapmak veya diplomatik ilişkiler kurmak istiyorlarsa dönüp dolaşıyor bize geliyorlar. Önce bize gelse birincisi vakit kaybetmez, ikincisi zorluk çekmez, üçüncüsü 5 ödeyeceğine 3 öder. Biz, Türkiye’nin yanındayız.

 

-Peki,  Türkiye’de bu işi yapmak isteyen şirketler neden gelip sizinle bağlantıya geçmiyor?

İsmail Onat: Biz TGBCA şemsiyesi altında 10-12 yıldır var olan bir şirketiz ama reklam yapan bir şirket değiliz…

 

Başa Dön