Teknoloji Gündem

Gurbetteki Türk işadamının sensör mucizesi

ÖZEL SEKTÖR VE ÜNİVERSİTELERLE BİR ARAYA GELİYORUZ

-Enerji ile ilgili neler var?

İsmail Onat: Yatırımlar var daha çok. Nevada’nın yüzde 80’i boş. Koskoca Türkiye kadar bir devlet ama 3 milyon nüfusu var. Güneş enerjisi olarak Amerika’da en fazla power üreten yer. Federal hükümetten de en fazla desteği gören eyalet. Teknolojinin geliştirildiği bir adres. Türkiye’de internet başladıktan sonra birçok firma çıktı ve bunların yüzde 80’ni iflas etti. Aynı şey enerjide de olacak. Bakıyorsunuz tarım ormancılık turizm şirketinin yanına bir de enerji eklemişler. Çin malı ucuz panelleri alıyor. Genelde verimliliği yüzde 6 veya yüzde 8’dir ve ucuz. Kullanıcı bilmiyor. Kullanıcı paneli görüyor ama ne olduğunu bilmiyor ki bilse ne olur? Kaliteli birkaç firma var. Yüzde 8-10 verimliliği olan şirketlere göre bu şirketlerde yüzde 10-12’dir. Bizde ise bu yüzde 50.

 

-Türkiye’de yüzde 49 ortaklık mı kabul görmüyor?

İsmail Onat: Henüz bunları kimseyle konuşmadık. Belki öyle bir teknoloji bulacağız ki burada ki firmalarla consalting temsilcilik gibi bir anlaşma yapacağız. Oraya yatırım yapacaklar ve ‘Bizim laboratuvarımız olarak orada bir ekip oluşturabilir misin?’ diyecekler. Ben liderliğini yapmaya da hazırım, ekibi de oluştururum.  Arkadaşlara dört bir koldan ‘Şu firmaları arayın patentini alabiliyorsak Türkiye’ye yüzde 100’ünüde zorlayın’ diyorum. İlla yüzde 49’u değil ama sensörlerde yüzde 49. Kurumlardan aldığımız bazı teknolojiler çok özel.

 

-Orada geliştirilmiş bir çok yeni ürünün tamamı Türkiye’ye getirilebilir diyorsunuz…

İsmail Onat: Evet, tamamı getirilebilir. Bunlar sadece iki tanesi. Akıllı binalar, nükleer teknoloji , turizmde var. TGBCA bütün bilim, teknoloji bağlantılı, altında programlar oluştu. Yine bilgiyi artırma amacıyla.

 

-Burada devlet ile temasa geçeceksiniz misiniz? Kimlerle görüşeceksiniz

İsmail Onat: Evet birkaç toplantımız olacak. Ayrıca özel sektörle ve üniversitelerle bir araya geleceğiz. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki üniversitelere gideceğiz. Güney’de birkaç yere gideceğiz. Ancak TÜBİTAK ile bir toplantımız olmayacak.

Başa Dön