Teknoloji Gündem

Gurbetteki Türk işadamının sensör mucizesi

ÜÇ AYRI KULVARDA KANSER ARAŞTIRMASI, NÜKLEER TIP ÇALIŞMASI YAPIYORUZ

-Görüşmelerin ağırlığı hangi alanlarda olacak?

İsmail Onat: Kimle görüşüyorsak onların alanında olacak. TGBCA olarak bir AR-GE şirketi olduğumuz için elimizde bir yelpaze için çok nokta var.

İlker Tunca Meriç: Hızlı trenden organik tarıma, enerjiden sensör teknolojilerine, akıllı binalardan sağlığa kadar her şey var.

İsmail Onat: Mesela üç ayrı kulvarda kanser araştırmaları yapıyoruz. Bunlarla ilgili nükleer tıp çalışmaları yapıyoruz. Onun dışında Vegasyo bağlantılı turizm kalkınma, markalaşma gibi bir şeyler var. Kısacası yelpazenin iki yüzü var. Birincisi iş dünyası ve ekonomik kalkınma farklı modellerde bazı şeyler. Mesela turizme, kentsel dönüşüm projelerine bir takım özellikler getirip, bu ne olursa sağlık turizmi, din turizmi  olabilir,  festivaller oluşturulabilir. Ya da ticarette küreselleşmeyle de çok bağlantımız var. Niye küreselleşme derseniz, Las Vegas çok önemli bir nokta. Herkes New York diye tutturmuş ama New York’un hiçbir önemi yok. Palavradan bir yer. Las Vegas’ta yılda 22 bin tane fuar oluyor. Sadece havayoluyla 40 milyon kişi geliyor. 35 milyon kişi de kara yoluyla geliyor. Buradaki devlet kurumları da çok iyi niyetle teşvik veriyorlar. Bazen belli gruplar geliyorlar ama geldikleri gibi de geri dönüyorlar. Eleştiri olarak söylemiyorum, hepsi aynı şeyi yapmıyor ama yapanlar da var. Eksik geliyorlar, broşürsüz geliyorlar, araştırma yapmadan geliyorlar.  Mesela siz burada satıyorsunuz, adam da baktı, beğendi ve almak istiyor ancak masada iletişim kuramıyorsunuz. Hala 30 yıl öncesinin çantacısı buradaki üreticileri birbirine düşürüyor ve çantacılar başlıyor fiyat kırmaya. Metresini 12 dolara satacağına daha ucuza satıyor. Bu bir kültür meselesi. Yelpazenin bir tarafında böyle şeylerde var. 

Başa Dön