Teknoloji Gündem

Türk yazılımcıların milyar dolarlık hamlesi!

5 TRİLYON DOLARLIK PASTADAN YÜZDE 1 ALSAK

 

YASAD ne zaman kuruldu? Kaç üyeniz var?

Doğan Ufuk Güneş: Yazılım sanayicileri derneği 1992'de kuruldu. Dolu dolu 20 yılı bitmiş olan bir derneğiz. Şu anda YASAD, aralarında Turkcell Teknoloji, Vodafone, Netaş, Koç Sistem gibi teknoloji şirketlerinin de bulunduğu, 367 üyeden oluşuyor. Derneğimiz, Türkiye’nin en önemli yazılım ve teknoloji firmalarının oluşturduğu önde gelen STK’lar arasında yer alıyor.

Bize üye olanların dışında, şuan elimizdeki verilere göre 2600'e yakın yerli yazılım şirketimiz var. Bu 2600 şirketin 367’si bizim üyemiz. Sektörde kayıtlı olmayan irili ufaklı evden dahi bu işi yapan kişiler var. Onların sayısı ise tam olarak bilinmiyor.

 

Türkiye’nin yazılım pazarı büyüklüğü ne kadar?

Doğan Ufuk Güneş: Ben 2011'de YASAD'ın başkanlığına geldim. Ekibimizle 2011’de başladığımız zaman Türkiye’de yazılım pazarı 800 milyon dolar civarındaydı. Bu rakamı önce 1.2 milyar dolara, daha sonra 2.7 milyar dolara taşıdık. En son da geçen sene Fikri Işık Bakanımızla yapmış olduğumuz basın toplantısında, bu rakamın 6.8 milyar dolara ulaştığı açıklandı. 

 

YASAD, Türkiye’deki yazılım pazarının ne kadarına hitap ediyor?

Doğan Ufuk Güneş: Şuanda YASAD olarak Türkiye’deki yazılım pazarının %80'nini kaplıyoruz. Türkiye’nin yazılım ihracatının da % 71 civarını kaplıyoruz.

 

 

Dünya yazılım pazarının büyüklüğü ne kadar?

Doğan Ufuk Güneş: Dünya yazılım sektörünün büyüklüğü 4.8 trilyon dolar. Hemen hemen 5 trilyon dolar.

 

Türkiye’nin yazılım ihracatı ne kadar? 5 trilyon dolarlık pazardan ne kadar pay almayı hedefliyorsunuz?

Doğan Ufuk Güneş: Yerli yazılım ihracatımız 2011’de 250 milyon dolardı. Bunu önce 500 milyon dolara, şimdi ise 749 milyon dolara çıkardık. Kısmet olursa, 2015 sonunda 1 milyar dolar yazılım ihracatı yaparak, hedefimize ulaşmış olacağız.

2023 hedefleri doğrultusunda önümüzdeki on yıl içinde 10 milyar dolar ihracat ve 1 milyon istihdam rakamına ulaşmak istiyoruz. Eğer dünya bilişim sektöründeki 5 milyar dolarlık pastanın yüzde 1’ini alabilirsek ihracatımızı daha yukarılara taşırız. 10 yıl için sadece pastanın yüzde 1’ini almak için oynasak, 50 milyar dolar ihracat geliri demek. 2023 hedefi 500 milyar dolar olan Türkiye’nin yüzde 10 ihracatı yazılım sektöründen gelecektir. Ayrıca bu rakam çok düşük maliyetle elde edilecek.

İhracat yaparken önemli desteklere ihtiyacımız var. Bunların en başında Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde, UR-GE ( Uluslararası Rekabeti Geliştirme fonu) birlikte çalışma kümelenmesi kuruldu.

İhracat için 40 tane yazılım firmamızı aldık bir araya getirdik. Üç sene boyunca ihracat için 40 tane şirketi eğitiyoruz. Proje geçen sene başladı. 18 tane ülkeye ticari yazılım heyeti yapılacak. İlki Almanya’ya yapıldı. Amerika’ya ve Avrupa’nın diğer ülkelerine yazılımcılar olarak çıkarma yapacağız.

Mercedes, Bosch ve birçok Alman firmasıyla görüştük. Mercedes’te Türk yazılımı kullanılacak. M2M, lokasyon bazlı yazılımlar, navigasyon yazılımları, mobil finans yazılımları önemli ihracat kalemleri olmaya başladı. Örneğin Amerika’ya mobil finans yazılımı ihracatımız var. ABD pazarı önemli bir kalem olmaya başladı. ABD’de hala kredi kartı ödemelerinde çıkan slipe (fiş makbuzu) imza alınmaktadır. Kredi kartıyla ödemelerde şifre girmeyi ilk biz geliştirdik ve Avrupa’da birçok ülkeye bu hizmeti sattık. Fransa, Almanya, İngiltere gibi önemli ülkeler bizim bu icadımızı kullanıyor. Şimdi de ABD’ye bunu ihraç ediyoruz. Bir taraftan bakınca 3. Dünya ülkeleri yerine ağırlıklı olarak batılı ülkelere yazılımlarımızı satıyoruz.

Başa Dön