Teknoloji Gündem

Türk yazılımcıların milyar dolarlık hamlesi!

TÜRK DİREKTÖRLER HİNTLİLERİN KARTELİNİ KIRDI

 

Bakanlıklarla yakın ilişkiniz var. Bu görüşlerinizi aktararak, eğitim müfredatına neden katkı vermiyorsunuz?

Doğan Ufuk Güneş: Şimdi ona başlayabildik. Bu dediğiniz noktada biz ne yapabiliriz diye düşündük ve harekete geçtik. Üniversitelerimizle protokol yaptık. İşbirliği yaptık buda tabi önce özel üniversitelerimizde başladı.

 

Hangi üniversitelerle protokol yaptınız?

Doğan Ufuk Güneş: Bahçeşehir Üniversitesi ile başladık. İstanbul Aydın Üniversitesi ve Sebahattin Zaim Üniversitesi ile işbirliğini genişlettik. Ulaştırma Bakanı ve BTK Başkanı’nın katılımıyla bu üniversitelerle protokol yaptık. Dedik ki, bakın derslerinizi bizim istediğimiz şekilde revize ederseniz ve bizim istediğimiz şekilde stajlarınızı organize ederseniz bir sene sonra her mezun olan çocuğunuza iş garantisi dedik. YASAD olarak protokole bunu koyduk. Şimdi bu 3 üniversitesinden bizim istediğimiz şekilde mühendislerin yetiştiğini görüyoruz. Kazanım olacak ama yeterli mi tabi ki değil. Çünkü bize her yıl 12 bin yazılım mühendisi lazım.

Türk yazılımcılar yurtdışındaki etkinlikleri nasıl? Hintli ve diğer yazılımcılarla rekabette ne aşamadalar?

Doğan Ufuk Güneş: Artık Hindistanlı yazılımcıları yakaladık. Böyle gidersek Hindistan’ı geçeriz. Hindistanlıların İngilizce bilmesi, daha önceden dünyaya açılmaları ve uluslararası şirketlerde daha önceden işe girerek yönetici pozisyonuna gelmeleri onlara avantaj sağladı. Böylece Hintli yöneticiler işleri Hindistanlılara vererek yazılım sektöründe daha hızlı ilerlediler. Ama artık durum değişiyor. Bizim mühendislerimiz Silikon Vadisi’nde yükselmeye başladı. Google’da Intel’de ve diğer teknoloji şirketlerinde direktör pozisyonlarına gelmeye başladı. Artık onlar, yazılım işlerini Türk yazılımcılara vermeye başladı. Hintlilerin o kartelini yıktık.

Ayrıca yazılım geliştirmede Avrupa’nın en iyilerinin içindeyiz. Şu anda Avrupa’da ikinciyiz. Ayrıca bizim yazılım mühendisliği kalitemiz, Hintlilerden çok daha iyi. Hintliye bir şey söylediğiniz zaman, ertesi gün veya akşam bir daha söylemeniz gerekiyor. İşin bitmesi uzun süre alır. Ama Türk yazılımcıya işi bir kere söylersiniz, iş tamamlanır.

Coğrafi olarak avantajımız var. Biz burada kodu geliştirip yatarken, batılılar kodu test edebiliyor ve hataları ertesi gün beklemeden giderebiliyoruz. 

Başa Dön