Teknoloji Gündem

Türk yazılımcıların milyar dolarlık hamlesi!

Özel sektörün ve sanayicinin yazılım sektörüne bakış açısı nasıl? Buradaki kazanımların farkındalar mı?

Doğan Ufuk Güneş: Bu bakış açısı yavaş yavaş gelişiyor. Çünkü inşaat ve sanayi gibi klasik ekonomi yaklaşımıyla gelebileceğimiz nokta belli. Buradan öteye gitmemiz gerekiyor. Buradan öteye geçmek için artık daha teknolojik ve inovatif katma değeri yüksek yerli ürünlerle ekonomimizi geliştirmemiz lazım. İşte bu noktada baktığınız zaman, bu tamda yerli yazılım üretimi. Bunun için çok daha büyük yatırımlara gerek yok. Klasik sanayide 1 kişiyi istihdam etmek için minimum 70 bin dolar yatırım yapmanız gerekiyor. Retail pazara AVM yönelik bir iş kuruyorsanız bu 50 bin dolar civarındadır. Yazılım sektöründe ise bu 3 bin dolar civarındadır. Dolayısıyla klasik ekonomide 1 milyon kişiyi istihdam etmek için yapılaması gereken yatırım 70 milyar dolarken yazılım sektöründe 1 milyon kişinin istihdam maliyeti, 3 milyar dolardır.

 

Yerli otomobilde önemli bir atılım olarak görülüyor. Elektrikli yerli otomobil üretilmesi için çalışmalar var. Bu otomobilde kullanılacak yazılımlar yerli olacak mı?

Doğan Ufuk Güneş: Bir elektrikli otomobilin yüzde ellisi yazılımdan oluşuyor. Hatta yüzde ellisini de geçmiş durumda. Yerli otomobil dendiği zaman, biz yazılımcılar çok heyecanlanıyoruz, baştan aşağı yerli yazılım olarak anlıyoruz. Orada yapılacak çok iş var. Otomobil alanında kazanacağımız deneyimle, geliştireceğimiz yazılım ve platformları dünyaya çok rahat satabiliriz. Çok ciddi kazanımlarımız olabilir.

 

Başa Dön