Teknoloji Gündem

Türk yazılımcıların milyar dolarlık hamlesi!

ÖNCEDEN ALIN TERİ VARDI ARTIK AKIL TERİ VAR

1 MİLYON GENCİMİZE YENİ İŞ İMKANI

 

Rakamları ve yerli yazılımdaki artış hızını duyunca biraz şaşırıyor ve birazda heyecanlanıyoruz. Bu heyecanımızı fark eden Doğan Bey, hemen devam ediyor;

“80’lerde Özal’la başlayan sanayi hamlesi, 90’larda tekstil ve turizm, 2000’lerde otomotiv ve inşaat sektörü atılımlarıyla geçti. Bacasız sanayi ve döviz kaynağı olarak ön plana çıkan turizm sektörünün yerini artık, akıl sanayisi yazılım sektörü alıyor. Önceden alın teri vardı, artık akıl teri var” diyor. Ama bunları anlatırken de sözlerinden ve bakışlarından “keşke 90’larda veya 2000’lerin başında yazılım sektörüne önem verilseydi” dediğini anlıyoruz. Bizde bu keşkeyi açmak için hemen sorularımızı sormaya devam ediyoruz.

 

Yazılım sektöründe hedefler bu kadar büyükken nitelikli eleman temin edebiliyor musunuz? Eğitim kurumlarında istediğiniz elemanlar yetiştiriliyor mu?

Doğan Ufuk Güneş: O kanayan yaramız orayı biraz anlatayım size. Biz dedik ki 2023’de 10 milyar dolar yazılım ihracatı ve 1 milyon gencimize iş imkanı. Bütün diğer sektörlerde nitelikli eleman sorunu var ama yazılım sektörünün sermayesi akıl olduğu için bizim direk insana ihtiyacımız var. İnsan olmadan yapabilecek hiçbir şey yok. Emin olun çok ciddi açığımız var. Her yıl 70 bin personel ihtiyacımız var biliyor musunuz? Üniversitelerden mezun olan mühendis sayısı ise 12 bin.  

Başa Dön