Teknoloji Gündem

Türk yazılımcıların milyar dolarlık hamlesi!

SANAYİDE 70 BİN DOLAR BİZDE 3 BİN DOLAR

 

Google ve Intel demişken, dünya ekonomisinde artık teknoloji ve yazılım şirketlerinin hâkimiyeti görülüyor. On yıl öncesine bakıyorsunuz en değerli Shell ve Coca Cola gibi firmaların yerini artık, Apple ve Google gibi firmalar alıyor. Türkiye’de de yakın zamanda ilk 100 şirket arasında yazılım ve teknoloji şirketlerini görebilir miyiz.

Doğan Ufuk Güneş: Ülke olarak gençlerimizin çocuklarımızın geleceğini düşünüyorsak, teknolojiye ve yazılıma yatırım yapmalıyız. Muhakkak en az bir teknoloji markası çıkarmalıyız. Bunu yapamazsak dünyadan ciddi anlamda geri kalırız. Bunu yapmanın da yolu, teknoloji ve yazılım alanına yatırım yapmaktan geçiyor.

WhatsApp’a bakın, 32 tane mühendis, 1 tane yönetici, 0 marketing, reklam çalışmasıyla 16 milyar dolarlık değer ürettiler. 1 yıllık firma olan Instagram, sadece 11 kişiydi ve 1 milyar dolara satıldı. Demek ki artık memleket olarak önümüzdeki 10 yılda muhakkak, en az 1 tane markalaşmış teknoloji şirketi çıkarmamız lazım.

 

Devlet Ar-Ge desteği veriyor mu? İstediğiniz desteği alabiliyor musunuz?

Doğan Ufuk Güneş: Bilim Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın, yazılım sektörüne çok büyük destekleri ve katkıları var. Kendisiyle Türk yazılımına yönelik destekler çıkardık ve firmalarımızın gelişmesi için çok önemli Ar-Ge destekleri almaya başladık. Ekonomi bakanlığımızla yaptığımız çalışmalar sonucu, aldığımız önemli destekler oldu. Onların destekleriyle yerli yazılımı, ihracatta ve kamuda önemli seviyelere getirmeye başladık. Ama daha alacağımız birçok mesafe var. O mesafeleri de alırsak zaten Türkiye’de yazılım sektörünün önünü hiç kimse tutamaz. 

Başa Dön