Teknoloji Gündem

Türk yazılımcıların milyar dolarlık hamlesi!

KAMUDA ARTIK YERLİ YAZILIM TERCİH EDİLİYOR

 

Devlet kurumlarında yerli yazılım kullanım oranları nasıl?

Doğan Ufuk Güneş: Bu işe başlarken stratejimizi çok net koyduk. Stratejimiz çok basitti pazarı büyütmek. Bunun iki tane yolu vardı. Bunlardan bir tanesi ihracat, bir tanesi de kamu da yerli yazılımın kullanımını arttırmak. Kamuda yerli yazılım kullanımı bir devlet politikası olmalıydı. Oldu da. Bunu da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çok büyük vizyonuyla başardık. Şu anda savunma sanayinden, sağlığa ve eğitime kadar birçok kurumda yerli yazılım kullanılıyor veya kullanılması için projeler geliştiriliyor.

 

Önceden Hindistan, İsrail ve ABD’li yazılım firmaları Türkiye pazarına hâkimdi. Şu anda durum nedir?

Doğan Ufuk Güneş: Kamuda 2010-2011'e kadar ağırlıklı olarak ithal yazılımlar kullanılıyordu. Hala bunun etkilerini görüyoruz. 2011'de savunma sanayide yerli yazılımın katkı payı %11'lerdeydi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Savunma Müsteşarı ile yaptığımız çalışmalarla, bu rakamı yüzde 50'lere getirdik. Bu çok önemli artık kendi kalite kontrol sistemimizi yazabilir hale geldik. Dışa bağımlılığımızı azaltmaya başladık. Savunma sanayinin içinde Aselsan gibi firmalarımızla yerli yazlım sanayi eko sistemini oluşturduk.

Artık İsrail’den pek çok yazılımı almak yerine yerli yazılımı üretmeye başladık. E-devlet uygulamaları, adalet, sağlık, eğitim ve ulaştırmada artık yerli yazılımlar kullanılıyor. Kamuda yerli yazılım kullanımında çok önemli bir yol almaya başladık ama daha hala alacağımız önemli mesafeler var.

 

Bu sene 4G ihalesi yapılacak. 4G ile birlikte yeni fırsatlar bizleri bekliyor. Türk yazılım sektörünün 4G’deki hedefleri neler, 4G’nin gelmesiyle beraber hedeflerinizi revize edecek misiniz?

Doğan Ufuk Güneş: 4G ile birlikte bugünün 10 katı daha hızlı bir internet hayatımıza girecek. Demek oluyor ki Türk yazılımcılar için fırsatlar 10 kat daha artacak. Sektör olarak 4G’ye hazırız, heyecanla bekliyoruz.

Akıllı şehir, akıllı cihaz, sağlık uygulamaları, lokasyon bazlı uygulamalar, akıllı ev ve verilerin buluta taşınacağı mobil uygulamalar geliştireceğiz. Yeşil enerjiye yönelik, enerji verimliğine yönelik uygulamalar gelişecek. Bunlara baktığımızda sektörün önünde çok ciddi fırsatlar olduğunu görüyoruz. Burada kazanacağımız deneyimi yine yurtdışında 4G’nin kullanıldığı ve geleceği ülkelerde kullanacağız. Bu da bize artı ciro ve gelir olarak dönecek.

Başa Dön