Teknoloji Gündem

Türk yazılımcıların milyar dolarlık hamlesi!

40 BİN ÖĞRENCİ İŞ BULAMIYOR

 

12 bin mühendis, yazılım mühendisi mi?

Doğan Ufuk Güneş: Hayır. Bunun içerisinde bilgisayar, elektrik elektronik, matemetik v.s. mühendisleri dahil ederek söylüyorum. Sektör bu mühendisleri alıp yazılımcı yapıyor değiştiriyor yani. Evet şimdi özel üniversitelerimizde yazılım mühendisliği bölümleri de var, ama çok yetersiz. Talebimizi karşılamıyor.

 

70 bin personeli nasıl bulmayı hedefliyorsunuz?

Doğan Ufuk Güneş: Bu sayı ara eleman ve mühendis olarak sektörün toplam ihtiyacını ifade ediyor. Bizim en önemli ham maddemiz insan. Sektör almış başını gidiyor ama bakın personel bulamıyoruz.

 

Neden?

Doğan Ufuk Güneş: Çok basit çünkü çocuklar sektörün 10 yıl gerisinde eğitim alıyorlar. Eleman yetiştirmenin tek yolu üniversitelerde ve teknik liselerde eğitim. Buradaki sorunlardan bir tanesi o çocukları eğitenlerin eğitilmesi lazım. İşi başta bir düzeltmek lazım. Biz sektör olarak uçmuş durumdayız, yani tek of yapmış gidiyoruz. Örneğin mobil finansta, M2M’de ve diğer yazılımlarda neredeyse sektörün ilerisinde işler yapıyoruz ve Avrupa’nın önemli ülkelerinden birisi haline gelmiş durumdayız. Ama bakıyoruz içeri de hala o liselerde öğretilenlerin içerisinde Pascal'lar, Cobol'lar, Fortran’lar öğretiliyor. Çocuk mezun olunca aradaki makası ancak işe aldığın zaman kapatabiliyorsun.

Size bir örnek vereyim hatta rakamlar vereyim çok net rakamlar. Türkiye’de toplam 3263 tane meslek lisesi var . Bunlardan bilişime yönelik eğitim veren sayısı 1689 adet. 1689 meslek lisesinden 2012’de mezun olan çocuğumuz 43429 kişi. Şimdi bu 40 bin çocuk iş bulamıyor. Anadolu’da iş bulamadığı içinde evlenemiyor. Bu ciddi bir sıkıntı. Bizler bu çocukların hepsini Anadolu’da bulunduğu noktada işe alabilme noktasındayız. Bizim altımızda bir oyun yazılımları sektörü var, onları rahatlıkla evinde oyun yazılımları üretebilir hale getirebiliriz. 

Başa Dön